Els paisatges de l’avi Berga

Els paisatges de l’avi Berga

La Pinya

A la Pinya, un personatge entremaliat esguerra tots els quadres de l’avi Berga. Ajuda’l, segueix les pistes dels quadres perduts i busca el culpable d’aquell desgavell artístic.

Tot va començar un matí ennuvolat en què l’avi va sortir amb els seus estris a pintar. Potser no t’ho he explicat, però l’avi Berga era pintor, i cada dia sortia a buscar paisatges. Aquell matí, els núvols van portar vent, la màgia es va escampar i els colors dels seus quadres van començar a canviar. El que l’avi dibuixava verd es tornava vermell, i el groc apareixia negre. Així era impossible treballar! I l’avi Berga, enfadat, va decidir abandonar els seus quadres. Qui li va canviar els colors? Ningú no ho sap. Però potser tu pots esbrinar-ho. Segueix les pistes dels quadres perduts i busca el culpable d’aquell desgavell artístic. Això sí, vigila el vent, no fos cas que la màgia s’escampi i el color dels teus cabells es torni morat.

Aquests són alguns dels indrets per on passejaràs:

1-Rentadors de la Pinya: Els de la Pinya són els únics rentadors públics que es conserven a la Vall d’en Bas. Ens recorden l’aigua com un recurs limitat i comunitari de cada poble. Abans de la introducció de l’aigua corrent a les cases, les poblacions solien disposar d’un safareig públic on les dones acudien a fer la bugada.

2-Sant Joan dels Balbs: una de les esglésies romàniques de més rellevància de la vall, està estratègicament situada des del segle x a la falda de la serra de Rauta. Amb planta d’una sola nau, i tot i alguns afegits posteriors, conserva una estètica pura i austera. Antigament va ser parròquia i la primera notícia documentada data del 977.