La goja del Fluvià

La goja del Fluvià

Puigpardines

Les goges, dones d’aigua que habiten els rius de la vall, tenen molta memòria i recorden històries fins i tot dels temps dels remences. Apropa’t al riu i escolta-les.

Em dic Pardina i, des de fa qui sap quants anys, visc en aquestes aigües de la Vall d’en Bas. Molt pocs han aconseguit veure’m. Només aquells que en la nit de Sant Joan espien les aigües sota la lluna plena.

Una nit va fer-ho un noi, un jove anomenat Francesc, que va explicar-me compungit les seves penes. Aquella nit el vaig ajudar, però, tot i que va prometre que tornaria a veure’m, no ho va fer mai. Des d’aleshores, fa més de 500 anys que cada nit de Sant Joan l’espero per tenir notícies seves. Però mai no ha tornat. Potser si t’explico la seva història tu podràs ajudar-me a saber què li va passar.

Aquests són alguns dels indrets per on passejaràs:

13-El Fluvià:  Neix a la Garrotxa, al Grau d'Olot, a 920 m alçada, i recorre la plana d'en Bas i passa per Olot. A Sant Joan les Fonts pren una orientació cap a llevant, i desemboca al golf de Roses, prop de Sant Pere Pescador, després d'haver passat per Castellfollit de la Roca, Besalú, Esponellà i Torroella de Fluvià.

14-El Puigsacalm, amb 1.514 metres, és el punt més alt de la Serralada Transversal, una muntanya emblemàtica, amb unes excel·lents vistes als cims i les serres del Principat. La Serralada Transversal és la formació muntanyenca centrada a la comarca de la Garrotxa, tot i que comprèn part del nord de la Selva i el Gironès, el Pla de l’Estany i Osona.