La llum de Sant Ximplí

La llum de Sant Ximplí

Els Hostalets d’en Bas

A Sant Ximplí d’Hostalets d’en Bas s’hi va aparèixer una llum per avisar els pagesos d’un perill imminent. Cal algú amb coratge per conjurar-lo. Els vols ajudar?

Diuen que fa molt, a Sant Ximplí, també dit Sant Simplici, va aparèixer una estranya llum que es movia d’un lloc a l’altre, s’aturava com si esperés algú i desapareixia tot d’un plegat. Un parell de pagesos, armats amb dalles i falçs, van decidir esbrinar què passava, però quan van arribar a la porta de l’església van descobrir que la llum era en realitat una fada que brillava i que els anunciava que estaven en perill. Les fades s’il·luminen quan senten que estan en risc, i ella, encarregada de protegir el racó d’en Grau i la seva bellesa, estava ben encesa perquè havia vist uns bandolers que volien atacar el poble. Aquest va ser el missatge. I els pagesos, espantats, van córrer a Hostalets a avisar la gent. Però els veïns van fer-se un fart de riure creient que el que havien vist era una cuca de llum. Ningú no els va fer cas, aquella nit els bandolers van atacar el poble i la llum de sant Ximplí no es va tornar a veure mai.

Aquests són alguns dels indrets per on passejaràs:

3-Sant Ximplí: és una capella rural situada en una petita elevació prop de la masia l’Aubert. A ambdós costats hi ha dos contraforts. És de planta rectangular i l’absis ha estat substituït. Hi ha un campanar de cadireta que conserva una campana de ferro. A la porta d’entrada hi ha una llinda de grans dimensions, datada l’any 1642, còpia d’una llinda igual que es troba davant l’església, trencada. Ha estat restaurada.

4-Hostalets d’en Bas:  El poble dels Hostalets d'en Bas es troba a l'esquerra del riu Fluvià, aigua amunt del poble de Sant Esteve d'en Bas, antic cap del municipi al qual pertanyia. La disposició dels dos carrers que formen el poble -el carrer de Vic i el carrer de Teixeda-, que conflueixen a l'església de Santa Maria, respon a la funció inicial que tingué com a lloc d'hostalatge nascut a la vora d'un camí.