La sargantana Magdalena

La sargantana Magdalena

Joanetes

La sargantana Magdalena va fer un viatge singular. Ara, perduda, necessita orientar-se per tornar a casa seva, a Joanetes. Les teves indicacions li fan molta falta.

Tot va començar fa molt, en aquell temps en què les bèsties parlaven, les persones callaven i jo vivia tan feliç a Joanetes. Soc mandrosa de mena, i mentre m’enfilava a prendre el sol a la paret de Sant Romà, un xoriguer es va apropar volant, em va pessigar la cua i se m’emportà. Passat el primer ensurt vaig descobrir que m’agradava el vol. Tot es veia tan bonic des d’allà dalt... Però la idea que aquell ocellot se’m cruspís em va espantar. De l’esglai, la cua se’m va despendre, vaig caure i no sé on vaig anar a parar. Des d’aleshores faig voltes, però no hi ha manera de trobar el camí de casa. Tan sols recordo els llocs per on vaig passar. Si m’ajudes a tornar, te’ls aniré indicant. I són tan bonics que segur que t’encantaran.

Aquests són alguns dels indrets per on passejaràs:

9-Sant Romà de Joanetes: L’edifici més vistós i representatiu de Joanetes és la seva església. Consagrada a Sant Romà, es troba documentada al segle XII. L’estil romànic d’aquest temple és un dels més interessants de la Vall. Malgrat els desperfectes que va patir a conseqüència dels terratrèmols del segle XV, se’n conserven originalment la façana, els arcs torals i la pica baptismal.

10-Joanetes: El nucli més primitiu s’assenta en un fons muntanyós de gran bellesa natural. Presideix l’horitzó un altiu penyassegat on es recullen les aigües de boscos i cingleres, donant lloc a un espectacular salt d’aigua, conegut com el Salt del Sallent. Les aigües segueixen el seu curs riu avall -riu Gurn- que fent saltirons sobre les pedres forma gorgues o piscines naturals que conviden a banyar-s’hi.