L’encanteri de la plaça

L’encanteri de la plaça

Sant Privat d'en Bas

Un gnom, bruixes i encanteris a Sant Privat d’en Bas et portaran a un viatge per la natura i els seus secrets, plantes, arbres i animals.

Em dic Gurni i soc un gnom. No sé si coneixes gaires gnoms, però la nostra feina és ocupar-nos de la natura. És una feina molt bonica, però de tant en tant m’agrada distreure’m i baixo al poble a espiar el que feu els humans. El problema és que soc massa tafaner, i un bon dia se’m va ocórrer espiar les bruixes de Sant Privat. A Sant Privat n’hi ha un munt, de bruixes, i algunes nits de lluna plena es troben a la plaça i s’expliquen coses al voltant d’un cabàs. Què hi ha dins el cabàs? Ningú no ho sap. I és clar, jo, que sempre he volgut conèixer els seus secrets, em vaig apropar a mirar i, de la teulada on m’estava, vaig caure avall. Ai, quan em van veure aquelles fetilleres... Me’n van dir de tots colors i van decidir castigar-me.

Aquests són alguns dels indrets per on passejaràs:

11-La plaça de Sant Privat: L’església i un reduït grup de cases encerclen estratègicament la plaça, que queda tancada i a la qual s’hi accedeix per un pòrtic amb volta, per sota d’una de les cases. La primera referència documentada que es posseeix de l’església de Sant Privat data de l’any 1017.

12-Terra de remença: Un pagès de remença era un pagès de la Catalunya medieval que estava lligat, juntament amb la seva família, a un mas o a les terres del seu senyor, les quals no podia abandonar si no era mitjançant el pagament d’una remença o pagament, sempre que el senyor ho acceptés.